fredag 8 augusti 2014

Norrlandsvägar......


Långa transportsträckor och inte så mycket att se, när vi åker mellan våra utflyktsmål!
Som tur är uppväger våra delmål den tröstlösa skogsväg som E45:an är. Inlandsvägen  som transporterade oss till Arvidsjaur. Visst fanns det små ljusglimtar av samhällen som låg vackert vid något vattendrag, men mesta sträckan var skog,skog och åter skog.
Värmen är fortfarande tryckande, även om det inte alltid lyser en sol. Mellan 28 och 30 grader visar termometern! Puh, det är svettigt. Åskan mullrar då och då på håll.
Framme i Arvidsjaur installerade vi oss på campingen Sen plockade vi fram cyklarna för en tur in till centrum. Arvidsjaur är väl värt ett besök! En fin liten småstad som dessutom hade en samisk kyrkstad, den så kallade "Lappstaden".

Vi hade tur som tog vår rundtur på eftermiddagen, för till kvällen kom åskan med dunder och brak och en hel del vatten!! Innan det började regna hann jag plocka en mugg blåbär, som vi hade till frukostfilen morronen efter.

Från början hade vi tänkt åka hela E45:an för att fortsätta till Kiruna och vidare till Björkliden. Men det ställde vi in när jag drabbades av en enveten förkyling. Här finns ingen ork till någon fjällvandring!

I stället tog vi oss ut mot kusten. På vägen stannade vi vid Storforsen! Kan väl säga att det var inget dåligt alternativ! Det är Piteälv som bildar den halvmil långa forsen. Och vilken fors!!

När vi parkerade husbilen såg vi den ena familjen efter den andra dra i väg med kylväskor och solstolar och badringar till ungarna!! Inte går det väl att bada i forsen??? Men förklaringen fick vi när vi kom fram. Det fanns en "avsnörpt" älvfåra, där det sipprade in lite vatten och fyllde håligheterna som som gjorts när älven hade "fritt flöde". Jättegrytor, som var vattenfyllda och där badades det! Grillplatser var iordningställda, så det grillades och fikades för fullt. Vi gick också en bit på "döda fallet", och hundarna passade på att svalka sig.....
Efter Storforsen fortsatte vi ut mot kusten, passerade Älvsbyn och hamnade till slut straxt utanför Luleå.  Campingplatserna har behövts i år, för att få el till vår "aircondition", som varit guld värd i denna värme. Vi har besökt Luleå tidigare, så det blev bara en enkel övernattning. Morgonen efter tänkte vi oss till Piteå! Men när man inte planerar, så.... Just den här veckan pågår "Nolia", så allt var fullbokat. Det är årets största evenemang, med olika teman varje dag under veckan. Ja,ja, vi får väl ta Piteå en annan gång.
Vi fortsatte till Skellefteå i stället. Vilket visade sig vara ett bra val. Campingen ligger med cykelavstånd till centrum.

Dessutom finns en vacker cykelväg längs Skellefteälven. Vi fick en fin tur på två hjul i sakta mak.  Mellan två kyrkor.

Vi hamnade i Bonnastan till slut, vilket var en ren slump. Men en positiv överraskning.

Det finns runt 300 hus och alla var i privat ägo! Vilket är ovanligt, för på andra ställen, där det finns kyrkbyar, är det olika stiftelser som äger och sköter husen.
Regn och åska avslutade vår torsdagskväll (7/8) i Skellefteå, men värmen är kvar......
I dag fredag åkte vi vidare mot Umeå. På vägen stannade vi till i en riktig idyll! Och där saknade vi det där med båt, för en kort stund...

Vi stannade i Ratan. Det är här landhöjningen mäts. Och det är en riktig skärgårdsidyll.Vi fick en "fripassagerare" med på sista sträckan:
Stackaren hade nog fått hjärnskakning men den var vid liv, när vi släppte av den vid en parkeringsplats!

Framme i Umeå, hann vi gå en promenad med hundarna, innan det var dags för åska och regn, igen. I kväll får vi "gratis" underhållning, för Björn Skifs har ett stopp på sin sommarturné, just i Umeå i kväll!! Vi får väl se om det går att höra något eller om det blir mest instrumenten som hörs......
I morron "gör" vi Umeå på två hjul.

På återseende,
Siv & Bosse.

1 kommentar:

Eva Hudin sa...

En geografilektion med härliga bilder!
Hälsar
Eva