söndag 3 juli 2011

REN-tur...

Vi bestämde oss för att köra mot svenska ostkusten. Så det blev inte fler fjällvandringar vid Björkliden. Värmen lockade mer än de 10 plusgrader fjällen kunde erbjuda.
På väg från Björkliden får man den här välkända vyn: Lapporten.
Vi körde dryga mil till Kiruna för att fylla på kylskåpet. Infarten till staden inbjuder inte till nån längre vistelse.
Slagghögarna från gruvorna är höga som berg.... Men Kiruna har en välsorterad COOP Forum. Så kylskåpet blev välfyllt och resan gick vidare. Strax innan Överkalix, såg vi resans första renar. Men kameran var långt bort......
Natten tillbringade vi på en rastplats, med många andra husbilar och husvagnar. Stora gräsmattor fanns det en bit från vägen, där vi kunde låta Winnie få springa av sig lite innan vi nattade oss. När vi gick till sängs lyste faktiskt solen och om vi hade kunnat hålla oss vakna, hade vi kanske fått se midnattssolen!

Till frukosten hade vi sällskap av dessa gynnare:


Två stycken sidensvansar satt i busken precis utanför Husbilen. Hemma ser vi dem bara på vintern, om ens då.
Idag har vi passerat polcirkeln på den svenska sidan. Inte är det så stort här som hos grannarna i väster.
En skylt och ett litet Värdshus/Café. OK, det gick att handla lite prylar inne på Värdshuset, men inte var det som på norska sidan....
Vid Överkalix svängde vi av E10:an och fortsatte in i skogen mot Övertorneå, för att sedan köra längs Torneälven till Haparanda. Det var bitvis dötrist väg:
Men vi hade tur att få se renar i dag också! Och kameran var på plats (även om det inte är den bästa skärpan i bilden).

Bråttom av vägen har de inte. Vi såg renar på ett ställe till innan vi kom fram till Övertorneå.

Sen har vi kört längs Torneälven ner till Kukkolaforsen. Efter all skog var det härliga vyer över odlade marker och älven. Vädret har varit på vår sida också: SOL, med bara lätta moln emellanåt.
Vi bestämde oss för att stanna på campingen vid Kukkolaforsen. Vi har tittat runt i de gamla byggnaderna och läst om gamla tiders fiske. Även kollat in det populära håvfisket av sik. Sikfiskets säsong är i månadskiftet juli/augusti, så det har inte riktigt kommit igång ännu.


På andra sidan älven är det Finland, och dit ska vi inte!! Det får räcka med Norge i år!
I morron blir det en tur till....hör och häpna: IKEA i Haparanda. Visst porslin måste ersättas........Det är inte så gott att dricka vin i plastmugg.

Vi är ju inte så långt från polcirkeln, så kanske det går att se midnattsolen i natt??

Fortsättning följer...
Siv & Bosse.

1 kommentar:

Pysselfarmor sa...

Ahaaa...kom på att jag kunde titta här var du/ni var - Björkliden. Vilken osis med vädret - hoppas ni inte är helt avskräckt från norr ;-)

Utanför Haparande finns ön Seskarö - har hört att det ska vara fint där, men jag har absolut ingen aning....har aldrig varit där.
Ha en fortsatt skön tur och hoppas det vackra vädret kommer snart.