måndag 25 juli 2016

DALARNA....

...... är inte svårt att ha som favorit! Här hamnar vi titt som tätt, i alla fall när vi är "norr över"!
Efter Falun blev det Mora - och Mora Parkens Camping, nästan mitt i centrum! Och vilken plats vi fick!! I utkanten av campingen med Anders Zorn's hus som "granne".
Och vädret kunde vi inte klaga på heller - om man nu inte kan klaga på att det är för varmt?
Det blev en liten promenad till centrum när vi ställt upp bilen. Vi hade tur och fick se en del gamla "finbilar" och en del gammel-moppar också!
Dagen efter stod cykling på på tur - igen! Denna gången en lite längre runda på knappt 5 mil. Orsasjön runt! Vilken fin cykling vi fick! Genom Orsa......

Vi stannade till vid Ore älv, för att äta vår medhavda lunch! Vi satt inte fel - om så säger......

Efter en del backar blev det en hel del nedför - genom gamla fina Dalabyar, med utsikt över Orsasjön.
Jodå, trots alla backar var det en behaglig cykling. Men trötta var vi när vi kom till campingen igen. Till kvällen blev det grillad kyckling och lite vin. Och värmen höll i sig länge, så vi kunde sitta ute länge......
Nästa dag (lördag 23/7) åkte vi vidare mot Dalafjällen! Sveriges högsta vattenfall var målet.
Njupeskär-fallet, 93 m högt med fri fallhöjd på 70 m!

Men jisses vilken väg det var att åka!!! Ja fram till Särna var det OK - men sen!!! Flera kilometer på hopplöst gropig väg. Förstår att orten innan vi svängde av mot fallet, heter Mörkret........... 
Men väl framme var det värt allt skumpande i bilen! Håll till godo:

Det var väldigt "tillrättalagt", med bra gångvägar till fallet. Och gissa om där var besökare????  Ojojoj det bara drällde av dem.
Efter vandringen vid fallet åkte vi tillbaka till - Mörkret! Vi stannade faktiskt över natten på en väldigt spartansk "camping"/ställplats. Men där fanns el och priset för en natt var 100 kr inkl elen.
Dagen efter var det tänkt att vi skulle köra över kalfjället mot Åsarna. Men efter färden till Njupeskärsfallet, la vi de planerna på is. här ska det inte skumpas fram nåt mer! Så vi valde en "större" väg som gick till Tännas. Ja jisses då! Om den större vägen var som den var - hemsk att skramla fram på - så måste den väg vi tänkt först bara vara grusväg....... 
Jodå vi kom fram till Åsarna i åska och regn. Ett kort stopp för att handla varsin glass blev det innan vi åkte de sista milen till Östersund.
Så här sista veckan i juli är det "Storsjö-yra" ! Så vi valde raskt bort Östersunds camping och körde vidare till Frösön. Liten lugn och behaglig camping med utsikt över Storsjön. Två nätter bokade vi och vädret blev riktigt fint, när väl regnet och åskan dragit bort.
Kvällen blev varm och behaglig och vid "läggdags" såg det ut som ovan. Solen är uppe betydligt längre när man kommer upp en bit i landet.
I morse när vi vaknade var utsikten helt annorlunda:
Dimman låg tät över Storsjön!
En cykeltur in till Östersunds centrum blev det trots allt. Staden är invaderad av turister inför YRAN! Men vi lyckades ta oss fram och även få med varsin SUBWAY innan vi cyklade tillbaka till Frösön och campingen. 
I morron åker vi vidare..... Det finns en ny färdplan, och den går inte så mycket norr ut som vi tänkt från början! Det är tur man kan ändra sig, eller?

På återseende,
Siv & Bosse. 

Inga kommentarer: