söndag 26 juni 2011

VATTEN!!

Igår gick färden vidare på Vildmarksvägen! Vatten förekom i  alla dess former: som regn, när vi körde, som snö längre upp på kalfjället och så alla forsar!! Vi började vid Bjurälven, med den här forsen. Här finns också Sveriges längsta grotta, 5km, Korallgrottan. Men den låg 4km från parkeringen, så det var inte att tänka på med Bosse på kryckor. Det kommer säkert fler tillfällen. Vi tog en vända till Ankarede, efter ett tips på campingen i Gäddede. I Ankarede hade samerna sitt ting, med allt vad det innebär. Hade varit kul att få se dem i sina folkdräkter, men det var precis fullt på parkeringen, så det blev till att vända ut på Vildmarksvägen igen.
Nästa vatten var Gaustafallet. Vattnet har ätit sig ner genom berget ordentligt på sina ställen. Ravin var djup och brant och att stå framme vid räcket och se allt vatten forsa nedanför var magnifikt! Vilken kraft det är i vatten!!
Efter någon mil kom vi upp på kalfjället. Där låg snön kvar längs vägen!
Stekenjokk heter massivet och vi kunde se hur långt som helst, trots det dåliga vädret. Tyvärr var det kallt och regnigt, så det inbjöd inte till några längre vandringar. Omgivningarna var det inget fel på, utan där hade vi kunnat gå hur länge som helst, om inte.....

På andra sidan Stekenjokk, finns ännu mer vatten....
Så här ser det efter Klimpfjäll. Vatten så långt ögat kan se, nästan i alla fall.
Trappstegsforsen, var ett populärt tillhåll för sportfiskare. På alla parkeringsplatser, stod husvagnar uppställda och ute i älven stod fiskarena som spön i vattnet! Forsen var som en riktigt stor "Spanska trappan".
Resan började närma sig sluten, men än fanns det mer strömmande vatten att fotografera! Så här dagen efter kommer man knappt ihåg var korten blev tagna. Men vi har slagit ihop våra kloka skallar, Bosse och jag, så här kommer sista forsen:
Vid Litsjöforsen kunde man komma tätt inpå vattnet, och sitta precis så att vattnet inte stänkte på oss.

Resan slutade i Wilhemina, där vi delar campingen med mängder av knott och mygg!!

Idag började dagen som vanligt med REGN! Så vattnet förföljer oss.... Men vi bestämde oss för att ta en vilodag i Wilhelmina, trots alla blodsugarna.
Det blev hundarna i koppel och Bosse på cykel, igen. Något måste det väl finnas att titta på här också?
Vi hittade till de gamla Kyrkstugorna, som numera var vandrarhem, precis som de varit i äldre tider.
Området var väl bevarat och mycket charmigt.


På vägen tillbaka till campingen, hittade vi lite mer nöje, i alla fall för Bosse.
Dagen slutade i solsken! Hör och häpna! Så efter lunchen satt vi ute och njöt. Bosse med en e-bok och jag med ett sticke! Äntligen semesterväder.
Å, så var det de där med vatten! Campingen ligger vid en sjö som heter Baksjön och i den har jag, Siv, tagit ett dopp idag!! Uppfriskande 15 grader var det, så det blev ingen längre simtur. Norrlänningarna stod inte i kö för att ta sig ett dopp!!

I morron styr vi vidare på nya äventyr,så kolla i backspegeln, vi kommer igen!

Siv & Bosse

1 kommentar:

Eva Hudin sa...

Åh, så trevligt att följa er på er resa i norr. En del känner jag igen. Jag tror minsann jag fiskat i Gäddede och jag fick mycket fisk. Fortsatt trevlig resa!