fredag 27 juli 2012

Från Storuman till Östersund via Vildmarksvägen.

Måndag 23/7.
Vi lämnade Mo I Rana på E12. Den kallas för Blå vägen, i alla fall på den svenska sidan. Och visst kan man förstå namnet när det ser ut så här på många ställen:
Västansjö.

Tisdag 24/7

Vi lämnade Storuman i regn, vad annars! Bytte E12 mot E45. Nu bär det av söder ut!
I Vilhelmina, stannade vi till för att fylla på bränsle, både till oss och bilen! Där regnade det så kraftigt att jag trodde det skulle bli plåtskador på bilen! Tar det aldrig slut!!
Efter påfyllning av varor och diesel körde vi in på Vildmarksvägen! Och hör och häpna! Det blev SOL!!!
Men det är klart, regnar det inte så blåser det! Ja man kan ju inte få allt, eller??
Litsjöforsen.

Trappstegsforsen.

Vid Trappstegsforsen var vädret riktigt behagligt. Solen värmde gott och termometern visade 18 grader! Men vi stod allt lite i lä för den kraftiga kalla vinden, så skenet bedrar.
Vi körde vidare mot Stekenjokk, där vi planerade att stanna över natten. Vi hittade en "parkering" för natten och gick ut en runda med hundarna. Gina blåste nästan bort för det var 18-19 sekundmeter i byarna, och byarna kom tätt. Det var vinterkläder som gällde i blåsten!


Hundarna var svåra att få ut sista kisserundan! Jisses vad det blåste. Hela bilen gungade! Nästan som att sitta  i ruffen på segelbåten, när vi var inblåsta i nån liten vik.....
Trots vinden och det obligatoriska regnandet kunde vi sova hela natten.

Onsdag 25/7
Till morgonen hade vinden avtagit något och det var uppehållsväder (även om regntunga moln syntes en bit bort). Efter frukosten klädde jag mig för en tur på kalfjället. Mitt sällskap på turen blev Qeylah, för både Bosse och Gina tyckte att det blåste för mycket!
Jag följde en skoterled till en topp (ca 850m hög), där en (tele?-)mast av något slag fanns. Där hade jag tänkt njuta av utsikten. Men lagom när jag var uppe började det regna. Typiskt!

Stekenjokk in mot massivet.

Stekenjokk mot "parkeringen".
Snön låg kvar på många ställen.

Klockljung och blåbär i blom samtidigt!

Jag hade kunnat gå där hur länge som helst! Men efter två timmar är man ganska genomblåst..... Så tillbaka i husbilen smakade det gott med kaffe.
Vi lämnade Stekenjokk för att köra sista delen av Vildmarksvägen, men vi var tvugna att te en sista bild innan allt det storslagna försvann....

Vi lämnade så småningom Vildmarksvägen bakom oss och kom fram till Strömsund. Nu är vi tillbaka på E45:an. Om det hade varit torrare på campingen i Strömsund hade vi stannat där över natten, men vi valde att köra vidare till Östersund. Inte en endaste elplats var ledig! Förklaringen var inte soligt väder, utan Storsjöyran, som är sista helgen (veckan) i juli!! Vi tog en plats ändå och på torsdagen bytte vi till oss en elplats för husbil (en lite smalare plats, så inga förtält får plats).
Torsdagen ägnades åt diverse göromål, som behövdes fixas. Sen blev det vila resten av eftermiddagen och kvällen.
Fredag 27/7
Det blir en promenad till Östersunds centrum och lunch där. Trots Storsjöyra! Det blir en lagom lång hundpromenad, sen kan vi vila resten av dagen. I morron kör vi vidare söder ut!

Håll utkik! Vi kommer igen.
Siv & Bosse

Inga kommentarer: