onsdag 8 juli 2015

Resedagbok vecka 4 och vecka 5.

29 juni.

Det där med att sova under en vägbro......GLÖM DET! Kändes som vi inte sovit en blund på hela natten! Men det hade vi naturligtvis. Uppe med tuppen redan kl 7. Frukost i flygande fläng, för att komma iväg. Passade på att tömma tankar och fylla på färskvatten innan vi körde vidare mot Fritzlar. 
Stannade till i Miltenberg. 

Det går ju inte att missa förmiddagskaffet! Gick en liten sväng och rastade hundarna innan vi körde upp på motorvägen.  Soligt och hett, så vi har det ganska bra i bilen, trots den trista vägen.....
Framme i Fritzlar letade vi oss fram till Ställplatsen, bara för att konstatera att där var fullt!! En vänlig dam talade om för oss att det fanns en ställplats till, på andra sidan stadskärnan. Vi hittade dit och det var en riktig pärla!!!!! Gräsplan och el, för 9 Euro. Tömning fanns också, precis som färskvatten. Liten bit att gå till stadskärnan, men vad gjorde det när vi hade det så lugnt och skönt...... Vi väntade in lite svalare än de 30 graderna som varit under eftermiddagen innan vi gick stadsvandring. Hundarna fick sin promenad på en skuggig cykelväg, så när vi gick upp "på stan", vid sjutiden, fick de vara i bilen. OJ, massor av korsvirkeshus! Läste i Guideboken att det var omkring 400 väl bevarade korsvirkeshus! 
Snacka om skevt hus!!

Dessutom har staden en riktigt gammal ringmur. 

Många av tornen var bevarade.  

Vi fick en fin promenad på nästan folktomma gator....

30 juni.

Vi lämnade ett soligt och varmt (18 grader) Fritzlar vid 9-tiden. Nu var det bara körning på Autobahn i närmare 40 mil!!!! Skittrist, men nödvändigt. Lite avbrott för kaffe, tankning och lunch. Ja, och så alla vägarbeten............. 
Till slut var vi framme i Rendsburg och hittade till ställplatsen vid Kielkanalen. 
Inte fullt så varmt här, ännu. Men värmen är på väg...... Fick faktiskt en bra plats med både sol och skugga. Bra promenadväg vid kanalen.  Gick en långpromenad med hundarna innan det var dags för middag. Vi blev sugna på en cykeltur efter maten...... Cyklade till ställplatsen "en bit bort", för att se hur den var. Den där "biten bort" var ca 1.3 mil! Jodå, det är lika långt tillbaka. Men det var ju bara slät mark att cykla på, bara en pytteliten backe på hela sträckan. Tillbaka i bilen blev det en god avslutning på kvällen med vin och ost!
Visst har vi det bra???!!!

1 juli.

Strålande solsken och klarblå himmel, och VARMT!
Idag gör vi inte många knop. Sitter still i skuggan och bara njuter av sommarvärmen. Eller inte....... Ställplatsen helt i lä, så det är skönt att gå upp till vägen, för där blåser det friska vindar!
31 grader varmt kl 19, är lite väl hett! Varför är det alltid så, att när väl värmen kommer..... så blir det så in i h-vete varmt????? Aldrig blir man nöjd!

2 juli.

Vaknade innan kl.6 i morse. Vi steg faktiskt upp strax efter och fixade morronbestyren. Vi fortsätter ju resan mot Danmark idag. Passade på att tömma tankar och fylla dricksvatten innan vi åkte. Vi lämnade ett soligt och varmt Rendsburg och åkte vidare mot Ribe, en favoritstad. 
Stannade till i Aabenraa och tog ut danska sedlar innan vi körde sista milen till Ribe.  Tog in på Campingen och där var det varmt trots att det blåste en rejält byig vind! På med AC:n och sedan tog vi faktiskt en middagslur. Cyklade senare till närmaste mataffär och fyllde på kyl och frys. DYRT! I alla fall jämfört med vad maten kostade i Tyskland. Men, men mat måste man ju ha. Precis som rena kläder, så jag passade på att köra en maskin tvätt, innan dagen var till ända.

3 juli.

Morrondopp i campingens pool! 20 grader varmt kl 8. PUH.
Vi cyklade en tur på förmiddagen till Vadelandet och Kammerslussen. 

Tyvärr var vägen avstängd vid slussen, 

så vi fick ta samma väg tillbaka. Men vi fortsatte förbi campingen och in till Ribes centrum. Promenerade runt lite och cyklade sedan tillbaka till campingen. Efter lunch blev det ett nytt dopp i poolen..... tillsammans med campingens alla barn!!!  Värmen håller i sig, så 30 grader under eftermiddagen och nästan ingen vind! Gissa om AC:n är populär??

4 juli.
Vi lämnar ett varmt och lite skyigt Ribe och kör "Jyllands gröna kustväg". 


Mot Thyborön. Känd ort från tiden som seglare..... ingår i Sjörapporten. Det enda som var något att se var det berömda snäckskalshuset..... 

Själva "staden" var en trist fiskehamn med slitna trista hus längs gatorna. Vi gick längs strandvallen tillbaka till husbilen...... Stranden var heller inte särskilt upplyftande:

Vi fortsatte vår färd norrut på Jylland och passerade landskap som påminde om Brösarps backar...... Fina vikar ( med egna namn) av Limfjorden. T.ex Oddesund:


Vi tog in på Thisted camping för natten. Staden ligger vackert vid en mindre vik av Limfjorden. Det blev en promenad in till centrum på kvällskvisten..... Men det var inget speciellt att fästa ögonen på. Staden är en fiskehamnsstad....
Har lite mottagning på mobildata, så vi kollade in vädret för de närmaste dagarna..... Sämre ska det bli, regn åska och blåst! "Sommaren är kort......."

5 juli.

Med tanke på det annalkande sämre väderläget gav vi oss iväg ganska tidigt från Thisted. Målet för dagen är SKAGEN! Vi åker längs Limfjorden men dimman ligger tät så vi ser inte ett smack! Synd, för det hade nog varit en vacker resa.
Men vädret blir faktiskt bättre ju närmare vi kommer Skagen. Trafiken blir som ett pärlband i båda riktningarna! 

Massor av bilar lämnar Skagen.... Inte kan det väl vara bara för att det är söndag??? Vid infarten till staden får vi förklaringen: Skagen festival 2-5 juli!!! Det var bara att glömma att köra genom staden, så vi tog yttre vägen mot Grenen. Framme vid parkeringen, blev vi hänvisade en bra plats på stenbeläggning. För övrigt var parkeringen full av bilar, husbilar och bussar!! Jisses vad människor..... och alla ska ut på "Grenen"! För de som inte orkade traska i sanden, finns "Sandormen" x 4! (Dvs fyra traktorer med stor passagerarvagn som körde skytteltrafrik till grenen ända till kl 20 på kvällen!!)
Vi löste P-biljett för resten av dagen och fixade sen lunch. Därefter var det dags för promenaden längs stranden ut till själva Grenen, där två hav möts.  Ja, vi var ju inte ensamma att promenera på stranden. Det var väl några hundra till....


Svettigt var det, så Qeylah gick frivilligt ut i vattnet. Zelda följde efter. Ute vid grenen ville Q gå ut längre och kyla sig, så jag tog av kängorna och plumsade med. Även Zelda ville med.... Så det blev badat ordentligt för en liten whippet. Men uppe på land blev hon snabbt en frusen hund i vinden.... Vi gick tillbaka och hundarna torkade på vägen. Det är ju inte bara sand på "den där udden":
Eftermiddagen satt vi i varsin stol i solen och mumsade på mjukglass!

Vi bestämde oss för att sova över vid Grenen och vid 8-tiden på kvällen var det nästan tomt! Några fler än vi som övernattade var det faktiskt!

Efter kvällspromenaden kom regnet! och det började blåsa. Men vi hade lä för det mesta av vinden så vi fick en god natts sömn!

6 juli. 

Sista semesterveckan har börjat! Vart har tiden tagit vägen?????
Idag BLÅSER det! Mörka moln på himmeln, men det regnar inte. 
Vi äter en tidig frukost, sen går Zelda och jag en tur till Grenen och tittar när havet kokar, där de två haven möts. 


Tillbaka i husbilen blir det förmiddagskaffe innan vi åker söder ut. Eftersom vädret inte inbjuder till utevistelse: mulet, regnskurar och vind med upp mot 22 sekundmeter i byarna, så bestämde vi oss för att åka så långt som vi orkade. Det blev ca 35 mil och till kvällen hamnade vi till slut i Fredricia, vid Lilla Bält. Ställplats i småbåtshamnen. Det blir ingen stadsvandring i kväll. Vinden är alldeles för blåsig.......

7 juli.
I dag har blåsten gett upp! Soligt och bara en lätt bris! YES! Vi ska ju över de tre BROARNA idag.... Och jag föredrar broöverfart i lätt vind och sol! Drygt 20 mil i Danmark innan vi kommer på svensk mark. Känns skönt att vara på "hemväg", även om det är mindre kul att ledigheten snart är över......
Lagom på svensk mark tackar GPS:en för sig och slutar fungera!!!! Men vi hittar i alla fall till Svågertorp och SUBWAY-butiken! Parkerar utanför MediaMarkt och äter våra "mackor" innan Bosse tar en vända in på butiken och kollar in lagret på alternativa GPS:er. Kommer faktiskt ut tomhänt! Eftersom GPS.en inte fungerar så är vi utan backkamera också...... Det får bli nya lösningar när vi kommer hem! Efter Svågertorp kör vi vidare till Simrishamn och Tobisviks Camping. Vi får en av de sista elplatserna och bokar in oss för två nätter. Varmt och soligt, så jag tog faktiskt ett dopp i havet efter att vi gått en hundpromenad. Kan inte påstå att det var särskilt varmt i vattnet.....

I morron (8/7) blir det vilodag på campingen innan vi på torsdag (9/7) kör de sista milen hem. Vädret ska ju bli ostadigt igen.........

På återseende,
Siv & Bosse

Inga kommentarer: