tisdag 28 maj 2013

En odyssé i regn!!!!

Inte hjälpte det att ta maj semester!
Vi måste ha något otalt med vädergudarna! Trots att resan gick söder ut blev vädret en repris från vår Norgesemester förra året! Regn och kallt! Temperaturen har varit 10-12 grader på dagarna och 6-8 grader under natten, och så detta evinnerliga regnande....
Men här kommer i alla fall en resedagbok, från vår Tysklandsresa, som trots kyla och väta har varit bra.

Maj 7.


Första stoppet blev Brösarps backar. Gullvivorna i blom och ett strålande solsken. Vi blev kvar och fick en fin kväll i solen. Satt ute till drygt sju på kvällen.

Maj 8
Det fina vädret försvann under natten och ett par regnskurar drog förbi.
Resan fortsatte mot Danmark och dessa evinnerliga broar som ska passeras. Men vädret var disigt och nästan vindstilla, så det blev bra överfarter över båda broarna.
Middelfarts ställplats blev målet för dagens etapp. Vädret var så där lagom att det gick att sitta ute en stund. Men sen drog åskan upp och det blev till att sitta inne resten av kvällen.

Maj 9
Från  Middelfart åker vi vidare mot Tyskland, för att stanna i Schleswig över natten.  Stor nyanlagd ställplats i Gästhamnen. Även el var inkluderat i priset.  Passade på att ladda upp diverse teknisk utrustnig.
Stadspromenad blev det genom smala gator,

och även slottet "Schloss Gottorf"  fick ett besök. 


Jättestort och med massor av konst i slottsparken, både skulpturer och mera abstrakta konstverk.

Strandpromenad tillbaka till gästhamnen.

Maj 10
Ytterligare en dag på väg.
Vi kör från Schleswig mot Celle. På vägen passerar vi Koncentationslägerplatsen Bergen-Belzen.  
Självklart måste vi besöka minnes platsen för detta hemska skeende i historien.  

Lägerkarta över koncentrationslägret Bergen-Belzen.
Nog blev vi "tagna" av stunden vi gick där. Massgravar fanns utmärkta och flera minnesstenar. Ofattbart det som hände då, för så länge sen.
Framme i Celle, blev det, just precis stadsvandring. Celle är känt för sina många korsvirkeshus. Och det bara drällde av dem! Gick i "Alte Stadt" och tittade på alla välbevarade hus , länge......


Tillbaka i vårt mobila hem, blev det en välbehövlig espresso och vila av trötta fötter.
I morron tar vi paus från åkandet!

Maj 11
Vi hade hoppats på fint väder! Men varför skulle det bli det??  Inte blev det något utesittande i dag. Men en ny promenad till centrum blev det.  Torghandeln var i full gång på gågatorna. Vi tog en tur till Fransösisches Garten istället.  Stora fina träd i alléer. Magnifikt. Men det bästa var ändå Rhodondendron som var i blom. Visst är det nästan sommar??

Maj 12
Lämnar ett regnigt Celle och kör söder ut mot Hofgeismar. En bit på vägen mot Koblenz. Vi följer floden Weser en stor del av resan. Regnet förföljer oss hela vägen tills vi parkerat på ställplatsen i Hofgeismar. Efter  en stärkande kopp espresso, blev det en rundtur i ett söndagstomt centrum! Men solen gjorde oss sällskap, så det gjorde inte så mycket.

Gina var inte riktigt säker på den här bronshunden...

Maj 13
Kör från Hofgeismar mot Koblenz. Deutsches Eck, ska besökas. Det är den punkt där Rhen och Mosel möts.  Inte det lättaste att hitta en parkering för husbilen! Men till slut hittade vi en parkering för bussar och husbilar. Men då fick vi gå ca 2,5km för att komma till "hörnan" enkel väg. Regnet hängde i luften, men vi klarade oss utan att bli blöta. 


Här är "Hörnan"

Tillbaka i husbilen tog vi en omvärdering på nattens vistelse. Det fick bli Cochem's camping i stället för en ställplats i Kobern, som det var tänkt från början.
Hoppas sol och värme kommer snart!

Maj 14
Efter lunchen blev det "stadsvandring" och promenad upp till slottet. Inhandlade fikabröd att ta med upp till slottet. Där satt vi på en kulle med utsikt över staden och mumsade.
Vy över Cochem

Slottet på höjden.
Tillbaka vid bilen tittade faktiskt solen fram så länge att vi hann sitta och njuta lite i solvärmen. Det är vi inte bortskämda med!

Maj 15
I natt vaknade vi av åskan! Men det var bara ett kort oväder som drog  snabbt vidare.
Själva drog vi vidare mot Trier, efter frukosten. Mulet och en och annan regnskur på vägen längs Mosel. 
Vinodlingar längs Mosel, så långt ögat kan se!

Framme i Trier hittade vi ställplatsen! Men det var flera mans samlade krafter för att komma in! Inte helt bussigt, med andra ord. Men väl inne så, var det välordnat och systemet med"Camp-Card" var smart, när man väl begrep det.
Den obligatoriska stadsvandringen blev drygt 1 mil lång, i duggregn.
"Porta Nigra" , en gammal stadsport till Trier, besöktes. 
Porta Nigra, Sett från stadskärnan.

Porta Nigra, sett "utfrån"

Även ruinen efter romerska byggherrar besöktes. Det sistnämnda har använts som romerskt varmbadhus.

Och så de vanliga gågatorna med affärer. 


Inte så mycket gammal bebyggelse för övrigt i stadskärnan.

Maj 16
Lämnar Trier och kör tvärs mellan floderna Mosel och Rhen mot St. Goar. Här hamnar vi på en camping med utsikt mot "Loreley-klippan". Vägen till St. Goar var lite småspännande på sina ställen och jag fick  ju hjälpa till att bromsa emellanåt.......
Vi fick en "strandtomt" på campingen , så det blir långvila här. Två nätter tänker vi bli här. Hoppas regnet snart upphör, så vi kan utforska omgivningarna!!

Maj 17
Vaknar till ett disigt väder! Ingen idé att gå någon vandringsled! Typiskt. Men det finns ingen sikt alls och det var ju lite vitsen med att vandra upp på "fjället".
I stället tar vi cyklarna och cyklar till närmsta matvaruaffär, 5km bort. Hittar en välsorterad Lidl, så det blev en del godsaker med "hem". På vägen tillbaka till campingen kom regnet! Så inte bara trötta efter cyklingen utan även blöta var vi när vi kom fram!
Regnet bestämde sig för att stanna över oss fram till kvällen! Hur kul är det?? 

Men ljudbok och stickning för mig och E-bok  för Bosse, så gick tiden ändå. Det blev en kortare hundpromenad i uppehållsväder på kvällen.
Temperaturen är ju inte sommarvarm precis! 11-12 grader mitt på dagen och regntungt ger ju ingen sommarkänsla precis!

Maj 18
St Goar lämnar vi regn! Börjar bli tjatigt med allt regnande! Nu vill vi ha sol och värme!! ( men det finns hemma i Sverige, enligt dottern!) Hmm, undrar om vädergudarna har något emot oss, eftersom vi alltid har en massa regn på våra långresor???
Vi kör i alla fall mor Freiburg, ca 30 mil, och håller oss på de större vägarna. En sväng in i Franrike blir det (ung 2mil). Passerar ett område med floddelta från bifloder till Rhen. Vackert.
Solen tittade fram ju närmare vi kom Freiburg. Lovande?!! Fick en av de sista platserna på ställplatsen i Freiburg och solen sken från en blå himmel och termometern stod på 21 grader!!
Äntligen lite utesittarväder! Men först en rundtur i staden. Mycket speciell med sina kanaler med vatten. Stor kyrka, eller kallas det kanske en DOM?? Vacker var den i alla fall. Kvällen tillbringades ute tills solen försvann bakom träden.  Äntligen semesterväder!!!

Maj 19
Säg den glädje som varar..... I dag vaknade vi av att regnet trummade mot taket! Termometern visade 11 grader! Mer stickning och ljudbok alt E-boksläsande!
Men en stund efter lunch blev det uppehåll, så vi gick en promenad till en utsiktspunkt ovanför staden. Tuff vandring, men klart värt det! (hundarna lämnade vi i bilen). 

Tillbaka till parkeringen gick vi genom staden och beundrade alla stenläggningarna. Måste vara ett straffarbete att vara stenläggare i Freiburg! Men resultatet var magnifikt.Termometern visade hela 15 grader, när det var uppehållsväder! Knappt vårvärme, men vi är glada för det lilla.
Tillbaka vid bilen blev det hundrastning, med bus! Uppskattat av fyrbeningarna.
Till kvällen kom regnet igen! Riktiga åskskurar. Det blev till att kura inomhus.
Om vi tröttnat på regn???
Maj 20
Lämnar ett kallt (10,5 grader) och blåsigt Freiburg och kör mot Bodensjön. Lindau är målet. 

Det är mitt önskemål. Var på språkresa för 40 år sedan (jisses, så gammal jag blev!), i Lindau.
Vi kom fram efter en riktigt vacker resa på knappa 20 mil.Solen sken  och tempen var klart godkänd. Kunde inte bli bättre.
Lunchade och tog sedan hundarna med på ett par timmars promenad på Insel Lindau, med den gamla bebyggelsen. 
Nog kände jag igen ett och annat, men alla de där uteserveringarna fanns ju inte för länge sedan.....
Kul att få se staden igen!
I morron åker vi vidare mot Füssen, ett slott som Bosse vill se......

Maj 21
Inte blev det något slott i Füsen!
Vi vaknade till ytterligare en dag med regn och kallt. Nu ger vi upp södra Tyskland och drar norr ut i stället. Kanske det finns lite sol och värme där??
Resan gick från Lindau till Ulm. Eftersom det passade bra att följa A7 mot norr, med ett stopp i Ulm, fick det bli så. Jag hade läst på, om att det skulle finnas en katedral med världens högsta kyrktorn i just Ulm, så den ville vi se. Och Katedralen var verkligen magnifik. Eftersom vi kom på kvällen var det inte öppet, så vi kunde kika in. 

Gick en promenad i övriga stadskärnan på Ulm. Och det var nog en av av resans överraskningar. Vilken stad, så mysig! Med Donau, som passerar igenom staden blir det ytterligare en "mysfaktor". Kan rekommendera er ett besök där!

Maj 22
Resan går vidare längs A7 norr ut. Jisses vad Autobahn är själsdödande!  Men vill man komma "snabbt" fram finns inga alternativ. Dagens etapp slutade i Fulda. En liten håla med en gammal kyrka och en katedral. 
Katedralen i Fulda

Äldre klosterkyrka
Annars fanns det inte så mycket att spana in. Jo, jag hittade en välsorterad garnaffär, till Bosses fasa! Men efter en grundlig genomgång av sortimentet, kom jag ut, utan garn! Bosse kunde pusta ut.....

Maj 23
Vaknade som vanligt av att regnet trummade på husbilstaket! Men i dag var måttet rågat! Termometern visade bara 8,o grader!! Kan det bli värre???
Ja, ja vi skyndar på mot norr längs A7. Vi tar en repris och pausar över natten i Celle. 
Lite stadsvandring, men mest i parkerna, så vi kunde låta Qeylah få vara lite lös och springa av sig. Det var uppskattat efter flera långa dagsresor i bilen! Lagom tillbaka i husbilen kom det som vanligt en massa vatten uppifrån......


Maj 24
I morse var det  bottenrekord på termometern!! 6,0 grader och regn........ Var kommer allt regn ifrån???
Vi planerade att övernatta i Flensburg, men efter att ha suttit i mer än timmes bilkö genom/förbi Hamburg!! (Jisses vad drygt!!!) Var vi så trötta på bilkörning att vi tog ytterligare en repris och stannade i Schleswig. Hundarna fick sin promenad och även lite spring utan koppel. Ingen värme att sitta ute , men det var uppehåll i alla fall.
I morgon åker vi över gränsen till Danmark och hoppas på bättre väder.

Maj 25
Nu lämnar vi ett kallt och regnigt Tyskland bakom oss! Vädret blir bara bättre ju längre in i Danmark vi kommer. Ytterligare en repris på övernattning blir det. Middelfart's gästhamn igen. Vädret är på vår sida och temperaturen är hela 17 grader och solen jobbar för att komma igenom molnen. Vi går en riktigt lång runda med hundarna längs Fänösund och genom bokskog. Hela skogen doftar lök!! Marken är nämligen täckt av ramslök!!! 

Tillbaka vid bilen, blev det middag och sedan satt vi faktiskt ute tills solen försvann bakom trädtopparna!

Maj 26
Vaknade till en blå himmel! Kunde ju nästan bli religös på kuppen. Men eftersom det inte regnade så blåste det i stället. Men vi bestämde oss för att njuta av solen och resa vidare först efter lunch.
Blåsten blev ju bara värre och det var inte kul att komma över Stora Bält bron i kraftig sidvind!!
Eftersom jag avskyr att åka över broar i normalt väder, så blev det ju inte lättare i snålblåst och byvindar som kastade bilen i sidled! Bosse är värd en medalj som både kör husbilen och står ut med min noja!! Vi kom i alla fall över och som tur var fanns en rastplats precis efter bron. Kaffe och en stunds vila, så jag kunde "landa", sen åkte vi vidare mot nästa bro.....
Som tur var hade vinden mojnat och resan över Öresundsbron gick "smärtfritt", i alla fall om jag jämför med den tidigare broöverfarten.
På svensk mark, blev det stopp i Svågertorp och ett besök i "Stoff och Stil". Lite tyger inhandlades precis innan stängning.
Det blev även var sin "Subway" innan vi åkte vidare mot Ystad. Länge sedan vi var här, så en kortare promenad i staden blev det, innan det var dags för regn igen!!

Maj 27
Hemma i Blekinge  igen! Hoppas nu att solen och värmen kommer, för jag har fortfarande 1½ vecka kvar av min ledighet. Kanske ett besök på Öland kan planeras in?? Men först blir det allt varmkörning av tvättmaskinen. Det har förbrukats varma kläder i parti och minut under den här resan.

Summering: Resan har trots regn och kyla varit en upplevelse. Men nu dröjer det tills det blir en ny resa till Tyskland!

Vi kommer igen!
Siv & Bosse.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en härlig reseskildring med fina bilder. Trist att ni inte hade vädergudarna på er sida den här gången heller..... Nu hoppas jag att ni får en fin avslutning på din semester!
See you =)

nattugglan sa...

men va jisses,, gud va regn!! Ni skulle ha kommit till Finland..här har solen lyst hela tiden, inget regn!!Men mycket fint har ni sett i alla fall.

Eva Hudin sa...

Trots regn och kyla har ni fått se så mycket fint, arkitektur, natur, floder med mera. Visst vill man hellre njuta av detta i sol, men vad gör man när det inte blir som man vill... Ulm ska jag lägga på minnet.
Nu hoppas jag verkligen att du/ni får varmt och soligt väder resten av din semester. Jag håller tummarna!
/Eva