torsdag 4 oktober 2012

Höstsemester!

Det är ju aldrig fel med lite ledighet! Så tidigt i våras planerade vi in en veckas höstsemester,utan att ha något planerat för vad vid vi skulle göra.
Sommarsemestern gick tvärtemot planerat, norr ut, så nu blev det en resa mot sydligare breddgrader. På totalt 9 dagar hinner man ju inte så långt, men vi satsade på Moseldalen. Och med facit hand så var det värt alla timmarna på Autobahn!
21/9, fredag
Första etappen blev inte så lång. Vi startade när jag "sovit av" efter min sista natt. Vi stannade i Kivik, där vi trodde att vi skulle bli i det närmast ensamma på ställplatsen, Men icke, det var fullt när vi kom fram vid 17-tiden! Men vi fick en plats och tog hundarna för en kvällspromennad. Rökt fisk blev det handlat på Bures i Kiviks hamn och även lite lammkött (fryst) i en annan liten "bod". Det blev tidig "nattning", för vi ville komma iväg tidigt på lördagen.
22/9, lördag
Vi kom iväg straxt efter kl 6 och avverkade 3 broar och många mil genom Danmark. Vid sista bränslepåfyllningen innan Tyska gränsen, havererade trappan på husbilen! Det tog en stund innan Bosse hittade felet och med hjälp av en av mina stickor, löstes problemet och vi kunde fortsätta!

Vi fortsatte mot Hamburg, där vi tänkte stanna någon mil väster om staden, på en ställplats i Kellenhausen.
Vi kom fram medan det fortfarande var en hel del kvar av eftermiddagen och kvällen. Så det blev lite stadsvandring i varmt och soligt väder, sedan blev det middag och ytterligare en tidig nattning.
23/9 söndag
Upp i ottan igen, för att avverka dryga 50 mil på Autobahn för att komma fram till Linz am Rhein. Herre gud vad bilar det kör på dessa motorvägar! Och då var det ändå söndag! Hur ser då ut en måndagsmorgon???
Vi hittade ställplatsen, som låg vackert vid Rhen, men precis vid genomfartsvägen och järnvägen vid sidan om! Massor med godståg trafikerade järnvägen och bilar på  vägen var det gott om också. Medan vi funderade på om vi kunde sova där, tog vi en promenad i Linz.Nivåmätare för "högvatten" i Rhen
Efter eftermiddagsfikat, bestämde vi oss för att söka en annan plats att sova på. Vi körde några mil till och hamnade i Bad-Hönningen. Ställplatsen låg inne på campingen, längre från genomfartsvägar och järnvägen. Men visst vaknade vi på natten när godstågen dundrade förbi.
24/9 måndag
Det blev inte många mil körda på måndagen. Vi  behövde vila och njuta av att vara framme, allihopa. Vi stannade på en ställplats vid Mosel i en liten ort som heter Kobern-Gondorf, ja egentligen är det två orter som vuxit samman. Soligt väder och 21 grader varmt var ju inte fy skam! Stadsvandring hör ju till, så även här.
Det blev en cykeltur för Bosse och mig på eftermiddagen. Men den blev blöt!! Väl tillbaka i husbilen slutade det regna och kvällen blev fin, och med ett lokalt vitt vin till maten kunde det inte bli så mycket bättre
25/9 tisdag
Resan fortsatte längs Mosel. Bosse hade ett utflyktsmål bestämt: Burg Eltz! Slingriga vägar upp på bergen, för inte ligger de gamla slotten i dalen!! Vi passerade små byar med stora kyrkor på vägen mot slottet/borgen.
Münster-Maifeld
.Vädret visade sig inte från den bästa sidan när vi kom fram till Burg Eltz, regnigt och sådär en 12-13 grader. Men vad gjorde det, när vi fick se det här sagoslottet? Walt Disneymåste haft det som förebild till sina sagoslott.....
Den här vyn mötte oss när vi var på väg ner mot slottet (endast gångväg)! Det var ett magnifikt slott, som började byggas i slutet på 1100-talet! Vi var imponerade och känslan sitter fortfarande i, när vi ser på bilderna! Håll till godo:


Vi tog en annan väg ner för berget. Gisses vad smal, och med en lutning på 16%, så var det brant på några ställen! Men vi kom ner helskinnade och körde vidare mot Cochem, där vi tänkt stanna minst en natt, på ortens camping. Järnvägen följer dalen och floden, så nattsömnen blir inte den bästa. Men med öronproppar sover vi lite bättre.
På campingen fick vi välja plats och hittade en med utsikt över Mosel. Totaltaxan motsvarade ungefär en natt på en svensk camping. Men här är allt uppdelat: en summa för platsen man står på, en summa per person, ytterligare en summa per hund!, och så en summa för elen. Men det märkligaste var ändå avgiften för att campingvärden kom och kopplade in elsladden i ett låst skåp! Det var inget man fick göra själv. Det innebar ju också att någon fick komma och dra ut sladden när vi skulle åka....... Det blev en hundpromenad in till centrum under senare delen av eftermiddagen.
Vi handlade gott bröd i ett av bagerierna och så mer lokalt vitt vin att provsmaka.
Längs med Mosels stränder har vi stött på de här gässen:

Nilgäss, fick vi fram att det är, (med hjälp av vårt fågellexikon, som tillhör inredningen.) De var inte särskilt skygga av sig. De flyttade sig bara om hundarna kom för nära.
26/9 onsdag
Vi vaknade till regnet som trummade mot taket på husbilen! Vi som skulle vandra upp till slottet, som låg en bit upp på sluttningen! Det blev en förmiddag med kaffe och stickning för mig. Bosse läste sin bok. Det var riktigt skönt att bara sitta och slappa. Men efter lunch klarnade det upp, så vi gick iväg mot slottet. Utan hundarna för en gångs skull. Det fanns två vägar upp till slottet och vi tog den "enklaste" som var en smal väg med brant lutning hela vägen upp.

Det var ytterligare ett sagoslott, men inte som Eltz!

Vi tog "bakvägen" ner till stadens centrum. Det var en stig som gick runt slottet. Det blev ytterligare lite fönstershoping i de trånga gränderna i centrum, innan vi återvände till campingen.
Flodkryssningar är stort på Mosel och flera kryssningsbåtar la till vid stränderna medan vi var där.


Godstågen stör vår nattsömn, men det är så det är. Vägar och järnvägen följer Mosel's dalgång, det är bara att gilla läget.
27/9 torsdag
Vi lämnar Cochem och fortsätter längs Mosel. Stannar till i Eller-Ediger, ytterligare två orter som vuxit ihop. Promenerar i de smala gränderna, där vinrankor klättrar på husfasaderna.
Vi lunchade på Ställplatsen i utkanten av samhället.

Det stora trädet på bilden är ett valnötsträd, och sådana fanns det gott om.
Resan fortsatte mot Kues-Bernkastel, där vi tänkt avsluta Moselresan. Men vi kom aldrig dit, för vi stannade till i Enkirch. Där måste nog Tysklands största ställplats finnas!

Över hundra husbilar stod där över natten! Platsen såg ut att ha varit en campingplats tidigare. Det förklar ju varför det fick plats så många bilar.
För övrigt var orten en liten "håla". Den obligatoriska kyrkan fanns där.
Men sen var det inte så mycket mera. Lite "krogar" och så en hänvisning till ortens alla vin handlare/vingårdar.

Efter Enkirch vänder vi norrut i morron!
28/9 fredag
Fredagsmorgonen bjöd på överraskning! Byns bagare kom med brödbil fullastad med nybakade frallor! Vilken lyx. Ugnsvarma frallor till frukost.
Färden går nu mot Mayschloss, som ligger i Tysklands rödvinsdistrikt.

Vi åker på vägar med lite trafik, genom vackra områden. Trafiken ökar plötsligt och många motorcyklar dyker upp. Förklaringen var att vi närmade oss Nürburgring. En tävlingsbana som är öppen (mot avgift) för allmänheten. Det lockar säkert många att få köra racing! Men det hoppade vi över!
Mayschloss var lika mysig som de övriga små orterna vi besökt i veckan. Floden Ahr rinner genom den här dalen. Men den är betydligt mindre än Mosel och nästan mer som en å. Ställplats fanns, och många platser var tomma när vi kom, men till kvällen var det nästan fullt, ca 70 husbilar.
Soligt och varmt var det under eftermiddagen och vi gick upp till borgruinen ovanför samhället.
Det var en storslagen utsikt åt alla håll.

Det gick vandringsleder och cykelleder , mellan "rödvinsorterna". Det får vi testa nästa gång vi kommer hit.

Mayschloss ovanifrån
Tillbaka vid husbilen, tog vi kaffe ute i solen. Gott!!
Det blev ingen uppesittarkväll, för i morgon väntar en lång färd på Tyska autobahn.
29/9 lördag
Lång dag på tyska vägar, med kortare stopp för kaffe, hundrastning och en snabblunch. Till kvällen var vi framme i Flensburg. Då hade vi avverkat ca 65 mil. Trötta och hungriga blev det en enkel middag innan vi stupade i bingen.
30/9 söndag
Sista delen av resan hem. Vi startade innan solen gått upp. Det var många mil kvar genom Danmark och södra Sverige innan vi var hemma.
Soluppgång, sydöstra Jylland.
Vädret var soligt hela sista delen av resan, men det blåste rejält. Vi kom över alla danska broar och stannade till i Svågertorp och lunchade med en Subway, innan vi åkte de sista milen till Nättraby.

Nu väntar vintervilan för vårt mobila hem! Här hemma är det riktig höst, med regn och blåst. Kvar för oss finns bara att minnas alla underbara platser vi besökt under 2012.
Och i vinter får vi grovplanera för nästa års resor.......

Vi kommer igen!

Siv & Bosse


Inga kommentarer: