lördag 28 juli 2018

Söder ut....

Det blev bara en övernattning i Strömsund! Finns ju inte så mycket mer att se, eftersom vi varit även här tidigare! Så på onsdagsmorgonen åkte vi till Östersund. Jodå, inte första gången vi är här heller...... Men den här gången blev det ingen camping, utan vi stod på en grusparkering, som kanske var en ställplats. I vilket fall som helst så var det helt ok, och med utsikt över Storsjön och Frösön blev det faktiskt bra. Storsjö-yran var i antågande, så marknadsstånd och tivoli var igång! Och mycket folk i rörelse. Vi gick en promenad i centrum, köpte varsin glass, som vi delade med Zelda innan vi vände tillbaka till bilen.

På kvällen dök det helt plötsligt upp en hel hög med gamla "finbilar" bredvid vår parkering!

Det fanns många finingar att dregla över.....
Senare på kvällen drog ett par regnskurar över oss. Och temperaturen sjönk många grader! På torsdagsmorgonen blev det faktiskt att ta på långbyxorna, för det kändes så kallt!
Efter en del funderande skippade vi resten av E45:an och åkte i stället E14  ut mot Sundsvall och kusten. Vi tänkte titta på Sveriges längsta träbro - Vikbron! Den finns i Fränsta och går över Ljungan.
Temperaturen  återgick till ca 30 grader igen under dagen, så det hade varit skönt med ett dopp i älven..... Men vattnet inbjöd inte till något bad - alldeles för grumligt!
Vikbron däremot var väl värd besöket, även om den var avstängd för reparation.
Det finns en "Ställplats" vid bron, som vi stannade på för natten.
Det var fler än vi som hittat hit, och passade på att "fricampa".
Fredag morgon åkte vi de sista milen på E14 till Sundsvall.  Därefter blev det några mil på E4:an söder ut mot Mellanfjärden. Där finns en Camping/Ställplats vid havsviken och här är vi kvar även på Lördagen. Så två övernattningar blev det. I  morron är det söndag och vi har då varit "på rull" i fem veckor! Känns inte som vi varit iväg så länge......
Vad söndagen tar oss, har vi inte bestämt ännu. SMHI  lovar en massa regn för morrondagen, så vi får se var vi hamnar!

På återseende,
Siv & Bosse.

tisdag 24 juli 2018

Vildmarksvägen - ännu en gång!

Efter två dagar i Storuman, var det dags att åka vidare.
Vi fortsatte på E45:an mot Vilhelmina, där vi vek av in på Vildmarksvägen. Det är fjärde gången vi åker där med den här husbilen.  Och det är lika fantastiskt, som första  gången.
Vi stannade till vid Litsjöforsen och tog några bilder, trots blåsten!

Sen var det bara att fortsätta till nästa fors - Trappstegsforsen. Den låg lite mer i lä, så det var klart behagligare att strosa runt där.

När vi var nöjda med forsande vatten fortsatte vi mot Stekenjokk.
Vi stannade vid gruvdammen, för där finns det gott om plats att fricampa på. Någon sommarvärme var det inte där och blåste gjorde det dessutom. Parkeringen ligger på ca 800 möh, så det är över trädgränsen. Efter en kopp kaffe tog vi på långbyxor, fleesetröjor och västar, för att gå upp till toppen med mast. Det var allt lite svettigt att gå uppför, med vinden i ryggen! Men väl på toppen blev vi snabbt avkylda av den friska vinden!

Utsikten är det ju inget fel på...... (Höjden  vid masten är 1035 möh.)
Vi vände snabbt nedåt, för vem vill bli urblåst?
Tillbaka i bilen bestämde vi oss för att övernatta på Stekenjokk. SMHI lovade avtagande vind, så det skulle nog gå att sova....
Tisdag morgon vaknar vi av regn! Väntar ut regnskurarna i sängen. Men till slut är det bara att stiga upp. 11.7 grader ute och 12.2 grader i husbilen - det är kallt! På med en massa kläder och ut på kisserunda med Zelda. Det gick undan, för Zelda gillar inte kyliga kisserundor!  Värmen var i gång när vi kom in, det kändes gott!
Vi har inte varit ensamma om att övernatta på kalfjället.......

Efter frukost fortsatte vi resan på Vildmarksvägen, mot Strömsund. Det var många fina vyer vi fick se på vägen. Men tyvärr går det inte att stanna för att ta kort. Men helt klart är det en perfekt tur om man vill se fjällandskapens många variationer.
Framme i Strömsund tog vi in på Campingen, och fick en av de sista lediga elplatserna. Även här är svenskar i minoritet! Det är nog 75% norrmän!

Vi cyklade in till centrum och fyllde på matförrådet på ICA, och lite vin från Systemet. Så nu överlever vi ett tag till.
Vad morgondagen ska bjuda på, har vi inte planerat ännu. Kanske blir vi kvar här, eller så fortsätter vi söder ut på E45.

På återseende, 
Siv & Bosse .



söndag 22 juli 2018

E45:an.

Vi lämnade Storforsen efter frukost fredag morgon och körde de sista milen på väg 374, för att fortsätta på Inlandsvägen, dvs E45, mot Arvidsjaur. Vi stannade vid rastplatsen intill Piteälv och åt lunch. Vi passade också på att ta en titt på omgivningarna. Även här, norr om Storforsen, är älven storslagen!


Det var många "fricampare" längs älven. Men vi körde vidare till Arvidsjaur.
Framme på campingen fick vi platsen näst intill där vi stod för fyra år sedan! Som det kan bli! Efter lite kaffe tog vi Zelda och promenerade till "Lappstaden". En samling av kåtor, där Samerna bodde när de gjorde sin "kyrkplikt".
Ja inte var det mycket utrymme i de här små  husen!
Vi gick tillbaka genom centrum och Bosse tog en vända i ELON-butiken! EL-grill spanades in! Det är ju eldningsförbud i hela landet och på många orter får man inte grilla, inte ens med gasolgrill! Tillbaka på campingen tog jag ett bad och Bosse kollade in elgrillar på nätet! Efter lite dividerande beslöt vi oss för att det trots allt fanns ett behov av en sådan grill, med tanke på vad för mat vi har i frysen!  Ja, så blev det då ännu en pryl att hitta plats till.......

En OBH Nordica Optigrill blev det. Och plats fick den i garaget, efter lite omstuvning.
Men vi testade den inte på fredagskvällen, för då blev det Lasagne  till middag. Man får passa på när det finns tillgång till ugn!
Lördag förmiddag fortsatte vi söderut på en kurvig och bitvis ganska dålig E45. Vi stannade till i Sorsele och åt lunch, innan vi fortsatte till Storuman. Vi tog in på Campingen (finns ju inte så många fler alternativ) och ställde upp bilen medan åskan mullrade långt bort. Men inget regn och ingen åska drog in över oss.
En promenad till ICA blev det, för att köpa pommes till kvällens middag. Nya ELgrillen skulle testas och oxfilé fanns i frysen! Grillen fick klart godkänt - köttet blev perfekt! Pommesen däremot blev väl inte så bra! Kass ugn......
Även söndagen är vi kvar i Storuman. Bad på Campingens badplats har det blivit, samt en cykeltur  "Storuman runt"! Blev knappt 1.5 mil, så stort är det inte. Vi cyklade ut till Lupsholmen.....
En strandsatt, gammal ångbåt, var väl inte vad man förväntade sig här?!
Vacker är naturen i vilket fall som helst!

Vid Järnvägsstationen stod ett långt gammalt tågset.
Lok(?) och vagnar var faktiskt i fint skick - för sin ålder!

Tillbaka på Campingen, kom det faktiskt ett par regnskurar!  Inte var det mycket vatten i de där skurarna...... men blött blev det ändå.

I kväll har vi testat ELgillen, med laxfilé. Det blev bra, det också. Så trots funderingen om ett onödigt köp, så blev det en fullpott! Den här grillen kommer att användas flitigt, även i vinter hemma i lägenheten.

Ja så har ännu en vecka gått. Och vi har varit på resande fot i fyra veckor! Vädret har ju varit kanonfint hela tiden, även om det blåste mycket de första veckorna. Hoppas att vädret håller i sig ett tag till. Vi har ju bra mycket väg kvar, innan vi är i Blekinge igen!


På återseende,
Siv & Bosse.


torsdag 19 juli 2018

Vi lämnar kusten.......

Som det kan bli! Vi lämnade Skelleftehamn och styrde kosan mot Piteå. På vägen skulle vi stanna vid Jävre rastplats och tömma gråvattnet. Men vi blev kvar. För en alldeles ny Ställplats med 46 elplatser fanns där. Så ny att de sista platserna inte var helt klara!

Å så finns där ett rökeri...... så det blev nyrökt regnbåge och röding inhandlat tillsammans med dressing/sås. Rödingen testades som mellanmål på knäckebröd! Så gott. Regnbågen åt vi till middag med färskpotatis och såsen, som var supergod!
Eftersom Ställplatsen var en riktig höjdare, trots närheten till E4:an, så bestämde vi oss för ytterligare en övernattning. Det blev en riktigt slapp dag i solen. Såna dagar behövs de också.
På onsdagen lämnade vi Jävre och åkte in tillVästra Kajens Camping i Piteå. Det var på vinst och förlust, för vi hade hört att det var svårt att få plats. Men vi hade tur och fick en bra plats, där det fläktade lite.
Som vanligt blev det en kortare stadsvandring. Inte så mycket att se i centrum, staden är inte  så stor.


Det var lite fina trähus vid Rådhustorget, annars var det mest nyare hus. På tillbakavägen fylldes matförrådet på via ett besök på COOP.
Till kvällen blev det grillad fläskfilé och den sista potatissalladen från Lidl.
Anledningen till att det var så fullbokat på  Campingen, stavas: norrmän! Vi  var bara ett fåtal svenska bilar där. Och platserna bokas redan i februari!
Platsen vi fick var bara ledig en natt - men det räckte. Så idag torsdag åkte vi vidare. Nu inåt landet. Vi skippar  resten av kuststäderna och även Björkliden och Abisko, och vänder så sakta hemåt.
Dagens mål är Storforsen nordväst om Vidsel längs väg 374. Jodå, även här har vi  varit tidigare. Men vissa  ställen vill man se många gånger! Så vi checkade in på Storforsens Camping, för att under eftermiddagen vandra längs den storslagna forsen!


80 meter i fallhöjd är det, och det är inte lite vatten som far fram! Bästa ordet för den här naturupplevelsen är just: storslaget!
Det var ju inte bara forsen som var målet för vissa besökare, utan även bad i "Döda fallet", som är den ursprungliga älvfåran.

Här i plurret vid sista bilden tog även Siv ett dopp! Klart man ska kunna säga att man badat i Storforsen.......
I morron åker vi några mil till på väg 374 för komma till E45:an, som vi tänkt åka söder ut på. Arvidsjaur känns som ett lagom avlägset mål för fredagen, men vem vet var vi hamnar?

På återseende,
Siv & Bosse.

måndag 16 juli 2018

30 grader varmt -i Västerbotten!

Inte behöver man åka till Medelhavet för att få sol och värme! Det duger bra med Sverige. I alla fall i år.
Som sagt, så följer värmen oss på vår väg norrut! Precis som för fyra år sedan. Fast då var det sämre väder i södra delen av landet.
Ja, ja nog om värmen!

Efter favoritcampingen i Härnösand åkte vi några mil till Örnsköldsvik. Testade nya Ställplatsen = City Camp, i hamnen. Trots att vi kom fram vid lunch fanns inga lediga elplatser..... Men utan el och med tillgång till allt för 150kr, så var det ett bra alternativ för en natt.
En promenad i centrum är ju obligatoriskt, trots värmen!
Efter en kopp kaffe, tog vi fram cyklarna. Naturkompaniet i Själevad (en bit utanför Ö-vik), hägrade. Det var cykelväg ända fram!
Och handlat blev det också. Keensandaler och en klänning till Siv, necessär och livrem till Bosse. Alltid finns det något man "behöver"! På tillbakavägen tog vi BACKEN upp till Varvsberget! Backen tog ju aldrig slut...... berget är 145m högt.

Härlig utsikt över staden och skidhoppsbacken som slutar i centrum!
I den branta backen nedför fick man hålla på bromsen, för det var en del korsningar  med biltrafik. Uppför går bra men nedför i branta backar är ingen "höjdare"!
En natt vid hamnen och med infartsvägen några meter ifrån, fick räcka. Så vi åkte vidare, fredagen den 13 juli, till Umeå.
Ja, även här har vi varit tidigare (var har vi inte varit?). Första gången med vår gamla trotjänare. First Camp Nydala är helt OK att stanna  på ett par nätter. En bra plats lite i utkanten blev vår för två nätter. Och med tillgång till kök, så blev dett pommes och grillad ryggbiff till middag! Även ett dopp i Nydalasjön hanns med. Ljummet i vattnet.....
På lördagen blev det 5 mil cykling - Umeälvens Dalgång.



Vi cyklade upp till Sörforsens kraftverk, men där var byggarbeten, så vi kom inte ända fram. Hela cykelturen var jättefin, då vi cyklade längs älven  nästan hela vägen. OK, det var grusväg..... så vi var något dammiga när vi var tillbaka på Campingen!
Även lördagskvällen nyttjade vi köket - och fixade oss en Jansons frestelse! Satt som en smäck efter cyklingen!
Lite senare på kvällen testade vi ett tips från Husbilsklubbens hemsida!
Rostat bröd med Brieost och Hjortronsylt! Om det var gott???? Kan väl säga att det inte var sista gången vi åt det här!
Vi hade en trött hund på kvällen efter dagens cykling.

Efter två dagar i Umeå fortsatte vi vår resa norr ut. Ännu en ny Ställplats tänkte vi testa. Så i stället för att köra till Skellefteå,  valde vi Skelleftehamn och Kurjovikens Ställplats. Ligger ju fint vid en småbåtshamn, med elplatser och tillgång till dusch och kök, allt för 150kr. Dessutom kunde man hyra tvättmaskinen för en tia! Så överdragen där Zelda har sin plats blev tvättade.
Eftersom solen inte går ner i öster, så blir det ju ingen solnedgång över viken. Men det blev ändå ett fint rosa ljus över vattnet och skären.
Ja, då är det ny vecka - igen! Och vi fortsätter vår resa i norr! Det är inte alls svårt att vara "ledighetsförvaltare"! Idag blir Piteå målet. Där har vi faktiskt INTE varit tidigare! För sist var Stora Noliamässan igång och alla campingar var fullbokade. Även i år är mässan i Piteå, men först i början av augusti!
I vilket fall som helst, så har det varit skönt att ha obegränsat med tid för den här trippen - som har många mil kvar innan vi är hemma igen! Vi får se om vi tar helavägen upp till Björkliden, eller vi stannar här på ostkusten.....

På återseende,  Siv & Bosse.

onsdag 11 juli 2018

Sveriges mitt?

Vi  stannade ännu en natt i Sandarne. Eftersom många lämnade Ställplatsen på söndagen blev en elplats ledig - och den var  vi snabba att ta! Dessutom var vädret perfekt för en cykeltur. Lite halvmulet och inte så mycket vind. Vi följde cykelleden "Sågverkstrampet" till Söderhamn, där vi lunchade med varsin god Subway-baugette. Sen var det bara att cykla tillbaka.  Men vi cyklade förbi Ställplatsen, för att "kolla in" Campingen, som ligger ute på udden.
 Egentligen inte så mycket att se, mer än övergivna fabriksbyggnader occh raserade hamnar. Men naturvyerna var det inget fel på!

Tillbaka i husbilen fick vi lite underhållning av båtklubbens Seglarskola.
Det blev en fin kväll, och nästan vindstilla!
Måndag morgon vaknar vi vid fyratiden av att det regnar! Vet inte när det regnade sist..... Men när vi steg upp vid sjutiden hade det slutat droppa på taket.

Det här området med många lika dana hus passerade Zelda och jag på vår morronrunda. Tror att de kan ha varit arbetarbostäder, för timmerarbetarna. Nu var där både företag och vanliga lägenheter i husen.
Efter frukost åkte vi vidare, mot Sundsvall.
Vi tänkte ta in på Campingen i Timrå (Bergerforsparken)...... men det skippade vi efter ha kommit fram! Så trist! Och på alla campingtomter stod Villavagnar! Campingen måste ha använts som flyktingförläggning! Så det var ju bara att åka vidare. Härnösand nästa! Och  där blev det ett säkert kort! Sälstens Camping vid Ångermanälvens utlopp.
Så här nöjda var vi med vårt beslut! Som vanligt en  campingtomt högst upp med utsikt över viken. Soligt, varmt och blåsigt. Precis som det varit hela sommaren. Vi cyklade in och handlade på Lidl.  Vi handlade kycklingklubbor till kvällens middag, så vi kunde göra "sotad kyckling"! GOTT!
Tisdagen ägnades åt Härnösands Bilmuseum!  Vilken upplevelse! Så  många fina bilar och så många olika märken!





Det här är bara några av alla gamla godingar.
Tillbaka på campingen fick vi möjlighet att tvätta, vilket behövdes.
Dessutom blev det bad i det 15-gradiga vattnet! Kallt som tusan. Det blev mest bara ett dopp.

Innan vi cyklade in till Billmuseet, fick Bosse vara frisör!
Klart godkänt resultat!
Fina solnedgångar får man vid vattnet.....

Även onsdagen stannade vi på Sälstens Camping. Bara för att ta det lugnt..... och det har vi gjort!
I morron åker vi vidare mot Örnsköldsvik.

På  återseende,
Siv & Bosse.